Balkanske tragedije: natječaj za priče i stripove

Prošle smo godine za ljetni broj tražili da nam pošaljete svoje priče i stripove na temu toga da Slaveni ne vjeruju u junake. Ovoga puta imamo još vreliju temu za ove rastuće temperature klimatskih promjena: “balkanske tragedije”.

Tema je otvorena za interpretaciju u svim smjerovima. Od humorističnih i satiričnih prikaza, do ozbiljnog pristupa, bitno je samo da priče i stripovi budu u žanru spekulativne fikcije: fantastike, znanstvene fantastike ili horora. Provedite nas lokalnim sredinama, urbanim mjestima i prostranim selima, iskoristite našu kulturu i povijest da izgradite vaše fantasy svjetove ili ih transformirajte u budućnosti. Je li dovoljno da nam pošaljete svoju mračnu priču ili strip koji će se rasprsnuti od depresije ili nas ugušiti surovom atmosferom? Ako ste autor s Balkana, apsolutno i to smatramo temom.

Ali ako baš ne znate kako biste pristupili pitanju “balkanske tragedije”, primamo i vaše radove na otvorenu temu.

Priče trebaju biti duljine od 100 riječi do 30 000 riječi, strip od 1-2 stranice. Primamo radove na hrvatskom, engleskom i jezicima s kojih se ne prevodi. Strip može biti u boji ili grayscaleu. Na natječaj primamo jednu priču ili jedan strip. 

Sve ostale detalje vezane uz formate i formatiranje priča i stripova molimo da pogledate na našoj stranici Poziv autorima za priče i stripove.

Priče i stripove s priloženom kratkom biografijom autora (do 100 riječi) šaljite nam na: morinakutija@gmail.com s predmetom: Balkanske tragedije, [Naslov priče/stripa], [ime autora].

Rok za slanje je: 2. 5. 2024. u 23:59.

Dopušteno je da vaš rad pošaljete i na druge natječaje paralelno s nama, ali molimo vas da nam javite ako ste prošli negdje drugdje kako bismo vaš rad izuzeli iz konkurencije.

Objavljujemo samo originalne radove. Iznimka su vaše priče prevedene na engleski, a koje su bile originalno objavljene na hrvatskom jeziku ili nekom od jezika s kojih se ne prevodi – njih uzimamo u obzir jer računamo da možemo pomoći da se priča proširi na novu publiku koja ne razumije naše jezike.

Nakon objave kod nas, slobodni ste svoje priče ili stripove reizdati u drugim publikacijama ili na svojim privatnim web stranicama.

Uzmite u obzir da nismo zainteresirani za priče i stripove generirane uz pomoć AI programa te se takvi radovi neće uzimati u obzir. Ukoliko otkrijemo da ste nam poslali rad koji je nastao uz pomoć generativnog AI-a, automatski ćemo ga izuzeti iz razmatranja.

Nadamo se da će vam ova tema biti zabavna i inspirativna. Veselimo se čitanju vaših radova!


Morina kutija online je časopis za spekulativnu fikciju koji izlazi dvaput godišnje. Planirani izlazak aktualnog broja je rujan 2024. Šest je brojeva već objavljeno i dostupno za besplatno skidanje izravno s naše stranice i platforme Smashwords. U sklopu časopisa izlazi i podcast o pisanju i objavljivanju fantastike Mora FM, dostupnom za slušanje na mjestima gdje volite slušati svoje podcaste poput Spotifya, Apple Podcasta, Google Podcasta i ostalih. Na našem YouTube kanalu pričamo o knjigama i vodimo online knjiške diskusije. Upiti se mogu slati na morinakutija@gmail.com. Nađite nas na Instagramu i Facebooku: @morinakutija.

Leave a comment