Dodijeljene ovogodišnje nagrade Nebula

5. lipnja 2021. u ceremoniji koja se zbog… 2020. koja u nekim aspektima još uvijek traje… održala putem videokonferencije dodijeljene su nagrade Nebula, a čitava se dodjela mogla pratiti uživo putem, između ostalog i službenog Youtube kanala (na kojem možete i pogledati snimku čitave dodjele).

Nagradu Nebula dodjeljuje američko cehovsko udruženje pisaca znanstvene fantastike (Science Fiction Writers of America – SFWA ili kako članovi vole izgovarati sifva), a od konačnog kratko popisa nominiranih djela u svakoj kategoriji o dobitniku odlučuje stručni žiri (za razliku od Huga, druge “velike” američke žanrovske nagrade koju se najčešće spominje u istom dahu s Nebulom, a koja se dodjeljuje prema glasovima publike).

Nebulu za najbolji roman osvojio je Network Effect Marthe Wells, dio njenog popularnog i hvaljenog serijala Murderbot Diaries koji kombinira sarkastičnog protagonista robota ubojicu, crni humor i sf akciju.

Nebula za najbolju novelu otišla je u ruke P. Djèlí Clarku za Ring Shout, nadnaravni horor i fantasy smješten u doba vladavine užasa Ku Klux Klana.

Najboljom noveletom (dužom pričom) proglašena je sjajna i jeziva Two Truths and a Lie Sare Pinsker, koju možete besplatno pročitati na Torovoj stranici, što vam svakako i preporučujem.

Najboljom kratkom pričom proglašena je Open House on Haunted Hill pisca Johna Wiswella, a najboljim pisanjem za igru proglašen je rad Grega Kasavina na igri Hades.

Dodijeljene su i posebne nagrade koje nose ime po velikanima SF književnosti.

Andre Norton Nebula Award koja se dodjeluje za middle grade i young adult književnost otišla je u ruke autora T. Kingfisher, što je pseudonim spisateljice Ursule Vernon, za roman A Wizard’s Guide to Defensive Baking.

Nagradu Ray Bradbudy Nebula Award za najbolji film ili epizodu TV serije osvojio je (sasvim zasluženo ne samo za epizodu već i za čitavu seriju) Michael Schur za maestralno finale serije The Good Place.

Najnoviji nositelj titule Grand Mastera SF književnosti i dobitnik ovogodišnje Memorijalne nagrade Damon Knight je spisateljica Nalo Hopkinson, a Connie Willis primila je nagradu Kevin J. O’Donnell, Jr. za svoj dugogodišnji doprinos radu same udruge SFWA.

Nagrada Kate Wilhelm Solstice Award dodjeluje se za poseban doprinos znanstveno-fantastičnom fandomu i ove je godine dodijeljena Jarvisu Sheffieldu te (nažalost posthumno) Benu Bovi i Rachel Caine.

Održan je također i in memoriam za sve sf pisce, članove i suradnike SFWA koji su kroz proteklih godinu dana napustili ovaj svijet, a među kojima je i u svojstvu prevoditeljice bila spomenuta i prošlog lipnja preminula Milena Benini.

Popis nominiranih možete pronaći na Torovom blogu, za potrebe pridodavanja novih naslova vašem popisu za čitanje i gledanje, a ako vam je voditeljica dodjele Aydrea Walden bila simpatična, objeručke vam za taj popis preporučujem njenu humorističnu Youtube seriju Black Girl in a Big Dress, o ljubavi, životu, cosplayu i Jane Austen larpu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: