Mračno, magično i smrtonosno – 10 naslova dark academia knjiga da vam zagolica akademski interes

Tekst: Petra Pinezić

Dark academia ili, po naški, “mračna akademija”, podžanr je književnosti inspiriran viktorijanskom erom, klasičnom umjetnosti i gotičkom arhitekturom, a okosnicu radnje obično čini barem jedno ubojstvo. Neka od klasičnih djela ovog žanra su Wildeov najpoznatiji roman Slika Doriana Graya, ili nešto novija Tajna povijest Donne Tartt. U zadnje vrijeme popularnost “mračne akademije” toliko se proširila na društvenim mrežama da je postala zasebna estetika (kardigani, sakoi od tvida, gotička arhitektura i stare knjige). S porastom popularnosti estetike poraslo je i zanimanje za knjige ovog podžanra, koje variraju od fantasyja pa do kriminalističkih romana. Jedino što ih sve povezuje je mračna i uznemirujuća atmosfera i to što su smještene u akademsku sredinu. 

U nastavku slijedi nekoliko preporuka top 10 meni najdražih knjiga.

Tajna Povijest – Donna Tartt

Niti jedna lista dark academia knjiga ne može biti potpuna bez Donne Tartt. Voljeli je ili mrzili, ovo je bila i vjerojatno će i ostati najpoznatija knjiga ovog žanra, a Donnu mnogi smatraju i njegovom utemeljiteljicom. Knjiga je prekrasno napisana, inteligentna, taman dovoljno prepotentna da te natjera da kolutaš očima, ali, isto tako, da i uživaš u njoj. Također sadrži sve što jedna dark academia knjiga treba sadržavati: elitni fakultet, blisku grupu intelektualaca s kompleksom superiornosti (studiraju klasične jezike pa im ne mogu ni zamjeriti), puno klasične kulture i barem jedno ubojstvo. Ako se nije prije moglo primijetiti, spadam u skupinu onih koji obožavaju Donnu Tartt. 

If We Were Villains – M. L. Rio

Za većinu ljudi, pa tako i za mene, ovo je bilo nešto što sam uzela da popunim prazninu koju je u meni ostavila Tajna povijest. Ova knjiga također se bavi usko povezanom grupom prijatelja koji studiraju na fakultetu i uključuje ubojstvo i misteriju oko toga što se točno dogodilo, ali je ovdje, za razliku od klasičnih jezika, u središtu svega Shakespeare. Od postavljanja predstave do pijanog citiranja, cijelo djelo prožeto je odličnom atmosferom, spletkama i ljubomorom. Čak i sam početak knjige odmah uvlači čitatelja zato jer u prvom poglavlju saznajemo da je glavni lik pušten iz zatvora nakon što je odslužio 10 godina za ubojstvo koje možda jest, a možda nije počinio te nam prepričava što se točno dogodilo prije toliko godina. Moram spomenuti da mi je ova knjiga čak mrvicu draža nego Tajna povijest (kako me više emocionalno uništila) i čak me motivirala da pročitam nekoliko Shakespearovih djela koja me inače nisu interesirala.

These Violent Delights – Micah Nemerever

Možda najdraža knjiga koju sam pročitala 2020-e te jedna od najdražih ikad, ovo je queer dark academia u svojem najboljem izdanju. These Violent Delights sadrži moj najdraži element: opsesivno i destruktivno prijateljstvo koje preraste u vezu i koje dovede do groznih stvari. Glavni likovi, Paul i Julian, obojica su genijalni i zanimljivi, ali isto tako ih nitko ne bi mogao opisati kao dobre osobe. Ukoliko volite da su protagonisti loše osobe ili ste vrsta osobe koja tijekom filma gunđa kako bi bilo puno zanimljivije da pratimo zlikovca, ovo je knjiga za vas. Moram naglasiti da ovo neće biti knjiga za sve jer je prilično dugačka i pomalo spora što se tiče radnje, više se fokusirajući na razvoj likova i njihove veze. Ako bih je morala usporediti s nekim filmom, prvi mi padaju na pamet Murder by Numbers ili Hitchockov Rope, koji su, kao i knjiga, inspirirani slučajem Leopolda i Loeba.

They Never Learn – Layne Fargo

Za razliku od dosad spomenutih knjiga, u ovoj knjizi, uz lik studentice, pratimo i profesoricu. Ali, kako je ovo ipak dark academia, naša je profesorica u slobodno vrijeme i serijski ubojica. Da stvar bude bolja, ona je pametna i proračunata, a ubija samo silovatelje i zlostavljače. Od prvog poglavlja knjiga nas uvlači u njenu glavu i tjera da se zapitamo oko svojih moralnih standarda, cijelo vrijeme plešući na tankoj granici između toga je li ona heroj ili zlikovac i želimo li da je uhvate ili da nastavi ubijati dok u potpunosti ne očisti kampus. Ovo je knjiga koju smo i prijateljica i ja pročitale u manje od 24 sata i obje ostale oduševljene, tako da, ako vam treba nešto napeto što će vas gotovo fizički tjerati da čitate dalje, ovo je knjiga za vas.

The Atlas Six – Olivia Blake 

Prva na ovom popisu za ljubitelje fantasyja! Mene je već uvukla sama premisa; ima li što bolje od prestižnog tajnog društva posvećenog čuvanju moćne magije koje svakih nekoliko godina izabire šest obećavajućih pojedinaca i priprema ih za priključivanje društvu? Uz to možemo dodati i prilično zanimljiv i dobro objašnjen magičan sustav i još, najbolje od svega, kompleksne likove s vrlo upitnim moralima ili nedostatkom istih. Ono što moram naglasiti jest da se većina knjiga bavi upoznavanjem likova i njihovim međusobnim odnosima; bilo kakva akcija ili kompleksna radnja su tu sekundarne, ako ne i tercijarne te shvaćam zašto su neki ostali razočarani očekujući “action packed” fantasy knjigu. I za dark academia knjigu, čak ima iznenađujuće malen broj ubojstava.
Još jedna zanimljivost je što uskoro izlazi uređeno izdanje prve knjige s dodatnim scenama i prepravkama, a druga knjiga izlazi 25. listopada ove godine, tako da je sad idealno vrijeme za započinjanje serijala.

The Betrayals – Bridget Collins

Nastavljamo u revijalnom tonu s magijom i magičnim školama. Ovaj put to je malo drugačija vrsta magije, bazirana na kombinaciji igre, umjetnosti i znanosti, objašnjenje koje mi ni nakon pročitane knjige nije u potpunosti jasno, ali sam unatoč tome toliko uživala u samoj knjizi da sam je vukla sa sobom kud god sam išla, od plaže do dućana. Osim glavnih likova i njihove odlične kemije, što je za mene uvijek ili najbolji ili najgori dio knjige, posebnu čar ovoj knjizi daje i odličan opis i atmosfera magičnog sveučilišta skrivenog u planinama.

Vicious – V. E. Schwab

Još jedna knjiga s ove liste koja spada na moju listu najdražih knjiga svih vremena. Nema tko nije čuo za V. E. Schwab, ali nekako mi se čini da ova (zasad) duologija nije popularna kao njene ostale knjige. U ovoj knjizi pratimo Victora i Elija, studente medicine koji su prepametni za svoje dobro i iz dosade krenu eksperimentirati i završe na tome da dobiju nadljudske sposobnosti. Glavni dio radnje odvija se deset godina kasnije, ali prvi dio knjige, dok su još na fakultetu, savršen mi je primjer dark academije i svega što ona pokušava biti. Ne znam točno kako opisati ovu knjigu, osim da je meni savršena u svakom pogledu, da obožavam likove i njihov nedostatak morala, da imamo found family trope i da se bar u ovoj knjizi ne moramo brinuti oko toga hoće li pas preživjeti.

Catherine House – Elisabeth Thomas

Ovo je vrlo specifična knjiga, koju ne znam kako točno ni objasniti i čak ni nakon čitanja nisam sigurna što mislim o njoj i je li mi se svidjela. Premisa koja uključuje izolirani fakultet u koji ulazi vrlo mali broj izabranih talentiranih pojedinaca i u koji nije dopušteno ponijeti nikakve osobne stvari ili tehnologiju… mislim, koga ne bi zaintrigiralo takvo mjesto (iako mislim da bih izdržala točno dva tjedna bez pristupa internetu i onda se ispisala)? Ako i vama ovaj opis zvuči kao vrlo napredni kult, niste jedini. Ono što mi se najviše svidjelo u ovoj knjizi je mračna i tajanstvena atmosfera koja se pojačava što dalje idemo i to što smo većinu vremena jednako u mraku kao i glavna junakinja. Ako vam ne smeta manjak radnje i to što ćete većinu vremena biti zbunjeni, a cijenite odličnu atmosferu, ovo je knjiga za vas. 

Truly Devious – Maureen Johnson

Za kraj liste imamo dvije young adult knjige, nešto blaže i manje mračne tematike nego prethodne na listi. Truly Devious prva je knjiga u sada već završenoj trilogiji čija je radnja smještena u poznatoj akademiji koja prima samo iznimno nadarene pojedince (zvuči pomalo poznato, zar ne?), a pratimo Stevie koja je amaterska detektivka i koja namjerava riješiti zločin koji se tamo dogodio prije više od 70 godina. Uz to, imamo i slučaj koji se događa u sadašnjosti i pratimo njenu istragu i kako se slučajevi isprepliću. Kako nisam baš veliki ljubitelj tinejdžerskih krimića, ovaj me ugodno iznenadio, a svakako mi je najdraži dio bio slučaj iz prošlosti i činjenica da se njegovo rješavanje isprepliće kroz sve tri knjige. Ako volite priče smještene u internate ili ste fan “true crimea”, ovo bi vam se moglo svidjeti. 

People Like Us – Dana Mele

Još jedna tinejdžerska misterija/krimić smještena u internatu. Ova knjiga me podsjetila na seriju Slatke male lažljivice (na prvu sezonu, koja mi je još bila koliko-toliko dobra i napeta). Pratimo popularnu “mean girl” koju netko počinje ucjenjivati te je tjera da čini sve gore i gore stvari kako bi sačuvala svoju tajnu. A u pravom duhu dark academije, imamo i barem jedno neriješeno ubojstvo i mračne tajne, a likovi su prilično loše osobe za koje nismo ni sigurni želimo li da se izvuku. Da je nešto revolucionarno dobra knjiga – nije, ali zanimljiva je i drži pažnju i dok sam čitala jedva sam čekala saznati tko se krije iza svega toga.

Pred sam kraj dodajem listu nekoliko knjiga koje uskoro izlaze, a koje željno iščekujem.
1. The Atlas Paradox – Olivia Blake
2. Book of Night – Holly Black
3. Babel, or The Necessity of Violence: An Arcane History of the Oxford Translators’ Revolution – R. F. Kuang

A za sam kraj, tu su još neke popularne dark academia knjige: Grimrose Girls (Laura Pohl), A Lesson in Vengeance (Victoria Lee), Ace of Spades (Faridah Àbíké-Íyímídé) i Ninth House (Leigh Bardugo). Kako se one još uvijek nalaze na mom kilometarskom popisu za čitanje, nisam htjela sad detaljnije pisati o njima, ali jednog dana, kad dođu na red, mogao bi uslijediti nastavak preporuka.
Nadam se da će svatko pronaći nešto zanimljivo na ovoj listi, a ukoliko ste već čitali ili namjeravate, veselim se čuti vaše dojmove i preporuke!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: