Razgovor sa strašnim ženama iza “Bajkarica”

Uskoro, već 22. listopada na police nam dolazi nova knjiga, nakladnika Planet Zoe. Knjiga Bajkarice: Junakinje iz narodnih predaja iz cijelog svijeta iz autorskih pera dviju iskusnih pripovjedačica, Erike Katačić Kožić i Srebrenke Peregrin, okuplja dvadeset i osam pripovijesti o snalažljivim i snažnim junakinjama. Kao obožavateljica narodnih priča u svim oblicima, ne moram ni pokušati objasniti koliko se veselim knjizi. I dok čekam da mi Bajkarice dođu (jer naravno da je već pala jedna prednarudžba), odlučila sam popričati (virtualno, naravno) s autoricama o tome što mogu očekivati.

Krenimo od nečeg jednostavnog. Tko su bajkarice?

Bajkarice su, ukratko, junakinje narodnih predaja iz cijelog svijeta – baš kao što kaže i naš podnaslov. Nešto dulje objašnjenje je da su to aktivne protagonistice bajki koje nas vode na put oko svijeta. Pokazuju da u svim društvima i kulturama postoje priče u kojima djevojke, žene i starice preuzimaju glavnu riječ te pomažu sebi i drugima.

Što možemo očekivati od knjige?

Dvadeset i osam bajki i narodnih priča ravnomjerno raspoređenih po čitavom svijetu (s nešto većom pristranošću prema domaćim bajkama) koje predstavljaju širok spektar ženskog iskustva. Kao bezvremenske priče, u njoj se nalazi poneka za svaku životnu dob. 

Kako ste došle na ideju za knjigu? Zašto baš ova tema?

Žene i ženski doživljaj svijeta nešto je što nas obje zaokuplja od najranijih dana. Međutim, otkad smo se počele baviti pripovijedanjem, previše smo često nailazile na feminističke kritike bajki, što nas je smetalo, jer se i same smatramo feministkinjama, a kao pripovjedačice znale smo da problem nije u bajkama. Problem je u kanonu koji se ustanovio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i otada vrlo malo mijenjao.

Željele smo pronaći sve one bajke koje su desetljećima ignorirane, a koje služe kao protuteža narativima gdje se žene spašava ili gdje služe kao nagrada. Postoji iznimno puno takvih priča u kojima protagonistice odlučuju o svojoj sudbini i ravnopravno sudjeluju u pustolovinama, a pomoć traže jedna od druge ili koriste vlastitu pamet i snagu. Naša je misija da ih podijelimo sa svijetom.

Dodatni nam je poticaj bila tema Svjetskog dana pripovijedanja 2016. “Snažne žene”, koju smo odlučile proširiti na niz pričaonica za odrasle u udruzi Vestigium. Tijekom programa skupile smo brojne priče koje smo podijelile sa sudionicama u projektu – kao i one s nama. Kad su se počele pojavljivati slične knjige, o povijesnim ženama-junakinjama, shvatile smo da je povoljan trenutak kako bismo predstavile i bajkovitu knjigu o istima.

Koliko je dugo trajalo istraživanje?

Među bajkaricama su priče koje smo pomalo otkrivale i dijelile s drugima kroz svoj pripovjedni rad, neke čak i čitavo desetljeće. No, ciljano smo krenule tražiti bajke i priče s aktivnim junakinjama svih dobi i iz svih dijelova svijeta kad je započeo projekt “Snažne žene”, koji je intenzivno trajao tri godine. Krajem 2018. shvatile smo da bi priče koje smo skupile kroz te godine rada valjalo složiti u pisani oblik, da se ne izgube. Rasporedile smo ih po atlasu i vidjele gdje su praznine. Tada je krenuo dodatni istraživački i spisateljski rad od oko šest mjeseci koji nam je pomogao da upotpunimo ovu kolekciju.

Odaberite (svaka) jednu najdražu priču koja je završila u zbirci i recite nam nešto o njoj.

Erika: “Pekarica”, jer me ova Meksikanka osvojila svojim snažnim karakterom i snalažljivosti. Priča podsjeća na mnoge klasične bajke, s čarobnim pomagačem, zmajem i divom, te sretnim završetkom gdje se junakinja udaje za princa. Ali ništa se ne odvija kao u poznatim europskim bajkama – a kroz cijelu priču osjetim okuse, mirise, duh i ambijent Latinske Amerike.

Srebrenka: “Kata Orašarka” je jedna od mojih najdražih priča još otkad sam je otkrila u ogulinskoj Kući bajki. Od suludog početka u kojemu djevojka dobije ovčju glavu, preko junakinje koja spašava začaranog kraljevića i cjenka se s njegovim roditeljima, do tople priče o dvije sestre – nemoguće ju je ne zavoljeti.

Ima li priča koje su vam se svidjele, ali koje nisu završile u knjizi? Koliko ih je takvih? Koliko je bilo teško napraviti selekciju?

Nakon nekog smo ih vremena morale prestati brojati! Bilo je stvarno teško izabrati, jer smo zbirku temeljile na višegodišnjem projektu u kojemu je bilo jako puno ispripovijedanih priča. Ali za knjigu smo morale dogovoriti jedinstveni standard, kako bi bila ujednačena.

Tako su, nažalost, otpale gotovo sve biografije, povijesne priče, legende, kao i priče koje su isključivo za odraslu publiku. Zatim je bilo bajki i priča koje su zadovoljile žanrovske kriterije, ali kad smo istražile copyright ili autentičnost, morale smo ih prekrižiti zbog novootkrivenih ograničenja. Bilo je priča za koje smo vjerovale da su se prenosile usmenom predajom, a ispalo je da su autorske bajke. To naravno ne umanjuje njihovu vrijednost ili kvalitetu, nego samo znači nisu uspjele ući u ovu knjigu. I dalje ih, međutim, čuvamo u nekom folderu sa strane. 😉

S kojim ste se poteškoćama susrele u pripremi zbirke?

Najveći izazov bio je copyright za pojedine bajke. Na to su potrošeni mnogi sati guglanja, kao i konzultacije sa stručnjacima iz svijeta (svi su navedeni u zahvalama na kraju knjige). Nakon što smo našle vjerodostojne načine provjere statusa i vlasništva, mogle smo utvrditi je li nešto u javnoj domeni ili, ako nije, kontaktirati vlasnika autorskih prava i zatražiti dozvolu za prijevod ili korištenje.

Drugi veliki izazov bile su bajke s junakinjama u pojedinim dijelovima svijeta. Na primjer, naći četiri priče iz različitih krajeva Afrike, a da imaju djevojke ili žene kao protagonistkinje, bilo je nevjerojatno teško. Većina priča koje smo našle bile su ili mitovi, ili basne, ili nisu prikazivale djevojke u glavnoj ulozi. Za “Tselanu” smo, na primjer, na kraju morale tražiti priče na francuskom, koji ne govorimo toliko tečno! Ali sve se može kad se hoće.

Treći je izazov bio u vezi domorodačkih priča koje su zapisali misionari i istraživači u prošlim stoljećima, a koji su – svjesno ili ne – unijeli svoje eurocentrične svjetonazore u priču, pa ih cenzurirali ili prilagodili svojim kulturološkim standardima. Koliko je god bilo moguće, tražile smo čim izvornije verzije, ali ponekad su izmijenjeni dijelovi ipak ostali, jer su priče zaboravljene u drugim oblicima.

Koje su neke zanimljivosti na koje ste naišle istražujući priče za zbirku? Nešto novo što ste naučile?

Ovo ćemo odgovoriti u obliku popisa, jer su odgovori nevjerojatno raznoliki:

  • Ima više priča o snažnim ženama nego što ste mogli i sanjati! “Snažne žene” bile su zamišljene kao tema jednog Svjetskog dana pripovijedanja. Htjele smo je proširiti na nekoliko pričaonica, a završile smo s godinama druženja i čitavom knjigom, koja ih donosi tek jedan mali dio.
  • Tome slično, otkrile smo da ne poznajemo silno bogatstvo hrvatskih bajki. Čitamo braću Grimm ili Andersena nesvjesni da su se iste takve priče pripovijedale i među našim narodom, s domaćim motivima i nama svojstvenim obratima.
  • Pepeljuga, kao vrsta priče, daleko je najrasprostranija junakinja. Nema gdje je nema, na svakoj strani svijeta, u svakom dobu i s najnevjerojatnijim pomagačima. Morale smo se praktički boriti protiv Pepeljuga, da ne preplave knjigu. (I dalje su ostale dvije!)
  • U sjeveroistočnoj i središnjoj Aziji postoji čitava hrpa priča u kojima žene vode cijeli tijek radnje. Gotovo da bismo mogle napisati čitavu novu knjigu samo s njima.
  • Tek kad intenzivno istražite priče različitih kultura vidite koliko su brojne priče na kraju dana slične – jer smo mi kao ljudi u svojoj suštini slični. Imamo iste temeljne strahove, snove, težnje, želje, i preokupacije. Zato i možemo razumjeti bajke neovisno o tome dolaze li iz Australije kao “Brolga” ili iz Norveške kao “Pastirica”.
  • A što se tiče samog pisanja: koliko je za dugoročni projekt važno odabrati osobu od koje možete čuti ispravke i savjete; s kojom možete zajedno raditi bez ega i sitnih zadjevica; kojoj vjerujete da donosi dobre odluke, čak i kad su teške.
Da možete upoznati jednu bajkaricu, koju biste odabrale? S kojom biste popile kavu, a koju biste pitale da vam pomogne s nekim problemom?

Erika: Voljela bih upoznati Jahačicu, popiti kavu s njom i saznati gdje je dalje odjahala, koji put je odabrala, jer priča to ne spominje. Voljela bih slušati o njezinim novim pustolovinama.  A za mudre savjete, obratila bih se majci Kitni, jer sam zadivljena odnosom koji ima sa svojom kćeri te njezinom mudrošću, molitvama i ustrajnosti. Sigurno bi znala odgovoriti na mnoga pitanja.

Srebrenka: Definitivno bih sjela i pročavrljala s Rutom, mudrom starom Židovkom koja nikad ne odustaje te je uvijek ljubazna prema onima koji joj pokucaju na vrata. Za konkretan bih se problem obratila našoj mudroj Ličanki, koja svaku situaciju riješi na osebujan način.

Možemo li očekivati još ovakvih projekata u budućnosti?

Svakako! Čast je i užitak raditi s Planet Zoe, pa već “grunfamo” novu suradnju. Također smo se za vrijeme lockdowna okrenule bajkama kao izvoru utjehe i nošenja s neizvjesnošću, iz čega je krenuo još jedan spisateljski projekt koji ćemo predstaviti kroz neko vrijeme. Za sve informacije možete nas pratiti preko FB-a na stranici Snažne žene ili @bajkarice.

Za kraj, što biste poručile čitateljima?

Erika: Nemojte gledati na bajke kroz prizme “logičkog razmišljanja” i zapinjati o nasilje, što je često glavna kritika. Bajke su priče slika, prikaza, metafora, u kojima dobro uvijek pobjeđuje zlo. Donose drevnu mudrost koja nam često nedostaje.

Srebrenka: Čitajte. Čitajte bajke. Pripovijedajte bajke. Pripovijedajte. U tih par jednostavnih stvari nalazi se toliko mira, zajedništva i ljepote da ćete živjeti sretno do kraja života.

Bajkarice: Junakinje iz narodnih predaja cijelog svijeta možete (pred)naručiti od nakladnika Planet Zoe na ovoj poveznici (prednarudžbe do 21. listopada, isporuka nakon 22. listopada).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: