Povijesna fantastika—između fantastike i povijesti

Tekst: Vesna Kurilić

Za one među nama kojima čista povijest i čista (da ne kažemo epska) fantastika nisu dovoljne, tu je: povijesna fantastika. Za vas smo izabrali samo nekolicinu naslova (rekli bismo pučki: starter pack) dostupnih na hrvatskom u našim knjižarama i knjižnicama, te ostavljamo na izbor odakle početi. A gdje završavamo? Tȁ nema nam kraja!

Da se razumijemo, mnogo se toga moglo naći na ovoj listi, no poveli smo se nekolicinom kriterija: roman ili serijal mora biti inspiriran postojećom povijesti (koju se može definirati), mora imati elemente fantastike (nitko nije savršen, ali zato smo tu na—u?— Morinoj kutiji), te mora biti smješten u prostor koji se lako može prepoznati kao neki postojeći povijesni prostor (dakle, bez potpuno izmišljenih settinga). Za svakog ponešto!

Guy Gavriel Kay: Tigana (itd.)

Pisac koji je mnoge domaće čitatelje “navukao” na povijesnu fantastiku, te kojeg smo upoznavali u dobro odmjerenim dozama, ovaj Kanađanin koji je bio čest i drag gost hrvatskih konvencija fantastike još uvijek oduševljava nove čitatelje. Jedino trebate odabrati odakle početi—od renesansne alt!Toscane, mističnog alt!Bizanta, romantične i fantastične alt!Provanse ili, pak, od jednog od njegovih rijetkih “čisto” alternativno povijesnih romana inspiriranog El Cidom? Za one koji žele znati više, tu je i roman Children of Earth and Sky, inspiriran senjskim uskocima, s junakinjom imena, ni manje ni više, Danica.

Prokopajte po policama naših knjižnica i uživajte!

Ana Cerovac: Krsnik

Nema povjesnije povijesti od Krsnika, istarskog fantastično-ratnog romana smještenog u 16. stoljeće (to je ono kad su svi umirali). Napisan epizodično, ovaj roman, koji prati jednog istarskog krsnika na zadatku, dosad se svidio i ljubiteljima fantastike i onima koji čitaju samo mainstream literaturu—štoviše, potonji su čak komentirali da je roman gotovo nemoguće ispustiti iz ruku. (Ptičica nam je prišapnula da se nastavak sprema vrlo, vrlo skoro…)

Jacqueline Carey: Kushielova strijela (i nastavci)

Poput još jednog naslova, niže dolje (ključna riječ: gorile), spomen serijala Jacqueline Carey ne može doći bez sitne napomene: elementi fantastike miješaju se s elementima erotike, te na čitatelju ostaje podrobnije odrediti u koji bi (pod)žanr ovaj naslov bolje spadao. Alternativna (fantasy) Venecija, alternativni (fantasy) BDSM i (ne pretjerano alternativni) heteropatrijarhat—što može poći po zlu?

Phillip Pullman: Njegove tamne tvari

Prije Lin Manuel Mirande, prije Nicole Kidman, ljubiteljima onog malo neobičnog dijela fantastike dostupne na hrvatskom jeziku Phillip Pullman proslavio se vrčevima tokajca, snježnim leopardima i jednom donekle drukčijom vizijom lagano povijesne Britanije. Nek vas naslov ne zavara—ova priča doista jest tamna, barem po tome kako se grozne stvari mogu dogoditi dobrim ljudima uvučenima u igru… no, sad već prelazimo u domenu spojlera, a to nam doista nije bila namjera.

Gail Carriger: Šarm i špijunaža

Još jedna alternativna Britanija, nažalost prevedena samo u prvoj knjizi, naslov Šarm i špijunaža iznimka je na ovom popisu jer je namijenjen gotovo isključivo mlađim čitateljima (dalo bi se čak reći osnovnoškolcima). Ipak, nemoguće ga je zaobići jer je riječ o pravom, punokrvnom steampunku, rijetkoj pojavi u ‘Rvata (ali ne i na našem popisu!), te o jednoj od najpoznatijih suvremenih autorica steampunka. Čitati u nedjelju popodne, ili na plaži, ili u društvu mlađih članica obitelji—ne dvojimo da će vas opčinjeno vući za rukav i piskati: “A što je onda bilo? A što je onda bilo?”

Aleksandar Žiljak: Poseidonia

Domaći steampunk, napisan neopisivo atraktivnim “dragi štioče” pripovjednim stilom, roman Poseidonia dolazi s nekoliko upozorenja: revolucionari, djevojke koje se rijetko viđa s mladićima, prekooceanska brodska mašinerija i gorile. Pa vi procijenite koji vam se dio najviše dopada.

Ivana Delač: Japodinine muke

Još jedan steampunk na našem popisu (nije uludo jedan od najpopularnijih podžanrova povijesne fantastike, moglo bi se reći čak i žanr za sebe), roman Japodinine muke velikim je koracima obišao hrvatsku književnu blogosferu, te nastavlja prašiti dalje. Nek vas naslovnica ne zavara: u ovoj je knjizi riječ o znanosti, ne o magiji, ali Karlovac definitivno igra značajnu ulogu u radnji.

Jean M. Auel: Pleme spiljskog medvjeda (i nastavci)

Moglo bi se reći da ovaj hit serijal iz osamdesetih i devedesetih nema što tražiti na popisu povijesne fantastike, ali zaključili smo, nekako, kroz godine, da je riječ o toliko romansiranoj povijesti, da je granica pretanka da bismo vas poštedjeli romana na kojima je mnogo generacija domaćih čitateljica odraslo. (A onda su tu i totemske životinje.) Sažeti ovaj romantični ep u nekoliko rečenica bilo bi gotovo nemoguće, tako da ćemo samo reći sljedeće: posuditi/nabaviti još danas. (I nemojte reći mami.)

Naomi Novik: Zmaj njegova veličanstva (i nastavci)

Šećer na kraju? Da, kad se nas pita. Temeraire i njegov Laurence uvukli su nam se pod kožu još pri prvoj objavi hrvatskog izdanja, iako nikad (khm još?) nisu prevedni svi dijelovi ovog serijala (skoro smo krivo napisali da ih je pet—nope, devet!). Serijal je izniman po još toga—napoleonska povijest nije nikada bila tako popularna kod nas, stil pisanja je prilično natprosječan (ne po prvi put na ovom popisu!) i, ma dajte, pa ima zmajeve… (Posebna preporuka ljubiteljima filma Gospodar i ratnik. Za knjigu ne možemo odgovarati jer je nismo preživjeli. Nitko nije savršen.)


A što kad ne samo da čitate, već i pišete povijesnu fantastiku? E, onda vam nema pomoći. Ali, da ne bude “nismo rekli”, postoji i romančić (povijesni ljubić s vukodlacima) naslova Izazov krvi, koji se poigrava idejom o vučjem čoporu čiji će se teritorij naći u opasnosti kad se, krajem 1873., krene spajati pruga Zagreb-Rijeka. Da, i to se dogodilo.

Trebamo li nadopuniti naš popis? Javite nam se na morinakutija@gmail.com s vašim preporukama ili recenzijama!

2 responses to “Povijesna fantastika—između fantastike i povijesti”

  1. Dobar dan. Gdje mogu kupiti hrvatske knjige povijesne fantastike?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: