Razgovor s Rigged Dice Games, kreativnim timom iza društvene igre ARCADIA TENEBRA

Razgovarala: Ana Cerovac

Posljednjih nekoliko mjeseci mnogi ljubitelji društvenih igara s nestrpljenjem iščekuju novi naslov domaće produkcije – mračnu i mističnu Arcadiu Tenebru. Riječ je o stolnoj igri zasnovanoj na pustolovno-detektivskom scenariju u kojoj igrači istražuju serijska ubojstva i okultne rituale, a sve to na podlozi tmurne pokrajine na periferiji Austro-Ugarskog Carstva.

Igra je u sklopu promotivne kampanje već obišla razne gejmerske stolove u Hrvatskoj, pa je tako svratila i na neke konvencije, a u vrijeme ovog intervjua, u tijeku je i službena kampanja na Kickstarteru. U želji da doznamo male tajne kojima su se veliki majstori poslužili u stvaranju ovog RPG-a, zavirili smo u svijet njihove igre i postavili im neka pitanja.

1. Tko sve čini kreativni tim Rigged Dice Games? Kako se tim okupio i kako se rodila ideja za igru?

U našem timu ima pisaca, ilustratora, grafičkih dizajnera i filmaša. Sastav se nešto malo promijenio otkad smo krenuli u projekt, ali temeljni tim je ostao isti. U trenutku lansiranja kampanje na Kickstarteru kreativni tim Rigged Dice Games činilo je točno 11 ljudi.

Igra je nastala nakon što je nas nekoliko pisaca sudjelovalo u jednom uspjelom eksperimentu iz kolektivnog pisanja. Svidjelo nam se raditi u grupi, pa smo rekli – zašto ne preći u drugi žanr? Tim više što su neki od nas već bili gejmeri. Posebno bih napomenuo da su nam tijekom cijelog razvoja igre – od prvih skica, preko nebrojenih testnih igara – pomogli mnogi pasionirani igrači, ali i kreatori uspješnih Kickstarter kampanja hrvatskih društvenih igara poput Juraja Bilića, Hrvoja Kordića, Damjana Markovića i Edija Budimilića, zatim prijatelji koji su nam pomagali u finalnoj produkciji i, naravno, svi drugi naši najdraži i najbliži, na kojima smo nemilosrdno testirali igru.

2. Što vas je ponukalo da priču smjestite u alternativnu Liku? Odakle ste crpili nadahnuće za osmišljavanje PC-jeva?

Ideja o Lici kao toposu dešavanja došla je od našeg glavnog voditelja projekta, Alena. Bilo je tu više faktora: obiteljski korijeni, neki literarni i filmski uzori (Brotherhood of the Wolf, Sleepy Hollow, Twin Peaks, True Detective), blizina Like Rijeci, tako to… Naravno, ostatak tima je odmah prihvatio Liku kao idealno mjesto za avanturu. 🙂 Turbulentna povijest Like kao rubne pokrajine, zajedno s njenim prirodnim ljepotama i specifičnim mentalitetom, učinila nam se kao neodoljivo platno za stvaranje jedne pomaknute, mitopoetske Like, smještene u alternativnoj povijesti 19. stoljeća. Naravno, tu je Tesla (koji u priči ne ode u Ameriku), ali tu su i Turci, uskoci, moćna Austro-Ugarska Monarhija i mnoge druge sile koje nećete naći u udžbenicima povijesti.

Što se tiče likova, svi u timu smo fanovi antiheroja, kako u književnosti, tako i u stripu i filmu – pa nismo mogli odoljeti da i sami neke kreiramo. Ustvari, naši su PC-evi nastali na samom početku igre, u prvih par tjedana, prije nego je do kraja skiciran cijeli taj setting s Likom/Arcadiom. Broj ženskih i muških likova je jednak. Njihove su sudbine i više nego slikoviti karakteri uvelike u skladu s pomalo ludom alternativnom poviješću koju smo kreirali. Naravno, imaju hrpu posebnih sposobnosti, hrpu mana i hrpu kostura u ormaru.

3. Koji dio u izradi igre vam je bio najzahtjevniji i kako ste riješili taj problem?

Najzahtjevniji dio za sve kreativne projekte nastaje kad se brdo kreativnih ideja, sva ta kreativna neobuzdanost i zaigranost, treba prebaciti u neku strukturu koja mora držati vodu. Za nas je prvi takav prag bio stvaranje igračke mehanike koja je s jedne strane trebala biti originalna, a s druge strane u nekim osnovama podudarna s prihvaćenim kanonima stolnih igara. Pored toga, htjeli smo stvoriti mehanizam koji omogućava da se Arcadia Tenebra igra nanovo i nanovo, bez dosade i zamora, uz puno zabave. Iznimno je zahtjevna bila i posljednja faza produkcije, u kojoj smo morali rješavati financije, logistiku, marketing i slično.

4. Na koji dio igre ste posebno ponosni?

Pa, to bi bio naš inovativni mehanizam karata zvan Luckies i Unluckies. Ove karte su jedinstven mehanizam za izgradnju PC-eva, a ujedno su i vrlo dinamični pokretači cijele priče, cijele avanture. Izrazito su humorne, nerijetko crnohumorne, same po sebi zabavne i nepredvidljive. One su jedan od glavnih razloga zašto nikada ne možete odigrati istu Arcadiu Tenebru dvaput. Ponosni smo i na razgranatu priču, s puno novelističkih elemenata. I na naše junake, redom antiheroje. Arcadia Tenebra je role-playing igra, što znači da mehanizam nagrađuje svakoga tko se uživi u lika kojeg je odabrao. Kako? Morat ćete to sami otkriti! 🙂

5. Tko su ciljani igrači Arcadie Tenebre i što je ono što biste im voljeli prenijeti putem ove igre?

Prirodno smo ciljali na dio gejmerske zajednice koji voli i prati nove role-playing stolne igre. Ali igra je, bez daljnjeg, namijenjena i svima onima koji se žele dobro provesti u društvu najbližih – obitelji ili prijatelja. Premda Arcadia Tenebra nije igra za djecu, odrasli ne moraju biti nimalo odrasli dok ju igraju. Ostavite se ekrana, život je kratak, igrajte se s drugim ljudima – uživo!

6. Kakvi su povratni komentari koje ste do sada dobili?

Tijekom razvoja igre povratni komentari bili su nam od neprocjenjive pomoći – kako kritike, tako i pohvale, ali i mnogobrojni prijedlozi, kako od naših tako i od stranih, prvenstveno engleskih gejmera. Otkad smo lansirali kampanju dobili smo mnoge pozitivne povratne reakcije. Imali smo i sreću da ja jedan od najpoznatijih blogera u RPG zajednici, Jason Moore, napisao iznimno pohvalan i detaljan osvrt na našu igru. Nadamo se da će njegove riječi doći do što više ušiju.

7. Što se 23. 11. dogodilo s vašom stranicom na Kickstarteru i kako vam budući igrači mogu pomoći?

Dana 23. studenog, točno u 14 h po srednjeeuropskom vremenu, naši PC-evi su se oteli kontroli nas, njihovih kreatora i u potpunosti preuzeli kampanju na Kickstarteru, najavivši svoju borbu za slobodu. Nezahvalni kakvi jesu, nisu na tom stali, nego su u međuvremenu preuzeli i sve naše društvene mreže – Facebook, Instagram, Twitter… U prvi smo mah bili prilično šokirani, a onda pokušali učiniti sve da povratimo kontrolu – ali prekasno. Ipak, moramo priznati da im ta njihova pobuna zasad dobro ide te da su ih backeri, odnosno svi koji su pratili našu kampanju vrlo dobro primili. Možda i bolje nego nas… što reći? Budući igrači mogu pomoći tako što podrže našu igru. Možda nam u slučaju uspjeha kampanje likovi ipak vrate kreativne uzde?

Arcadiu Tenebru možete pratiti putem weba i društvenih mreža, a podržati je možete na Kickstarteru do 10. prosinca 2020. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: