Ravno iz kutije: prve podkast preporuke

Tekst: Igor Rendić

Dobrodošli u prvo izdanje našeg redovitog prilog o podkastima – kako završenim, tako i tekućima. Podkasta je, naravno, više nego što ima knjiga na policama i popisima za čitanje uredništva Morine kutije, no usredotočit ćemo se u ovom prilogu na dvije vrste: nonfic podkasti koji se na neki način bave književnošću i čitanjem, te audio drame. Vjerujte nam na riječ, materijala nam čak i tako neće ponestati.

Pa krenimo.

Za početak, u kategoriji podkasta o književnosti i čitanju, moj osobni favorit otkako je objavljena prva epizoda: Reading Glasses. Kreatorice i voditeljice Brea i Mallory vole svašta geekovsko i šire, a naročito vole čitati. Na ideju o pokretanju podkasta došle su željom ne za stvaranjem podkasta u kojem bi samo recenzirale pročitano – već u kojem bi pričale najmanje o knjigama koje trenutno čitaju, a da je sve ipak povezano uz sâmo čitanje. Što kad biste čitali, a ne da vam se? Računaju li se audio knjige kao čitanje? Biste li trebali mariti za književne nagrade? Kako se ponašati na predstavljanju nečije knjige? Kako odabrati knjigu za plažu ili dug let zrakoplovom? Kako na čitanje navući nekog tko ne voli čitati? I, možda najbitnije, kako jesti dok čitate, a da hrana ne završi na stranicama? O svemu tome, ali i o najboljim booklightovima, raznim načinima za označivanje stranica i više, saznat ćete u epizodama RG, između intervjua s raznim suvremenim autorima, predstavljanja najnovijih knjiga i, naravno, hrpa i hrpa preporuka za čitanje. 

Reading Glasses je na manje od 20 epizoda do jubilarnih 200, ali ne dajte da vas broj zastraši: u ove hladne prosinačke dane, mislim da će vam ovaj podkast odlično sjesti – a možda vam i pomoći u kupnji prigodnih poklona!

Moj drugi osobni favorit nažalost više ne izbacuje nove epizode, no mislim da ćete uživati čim zaronite u arhivu. Tea & Jeopardy bio je projekt Emme i Petera Newmana: niz zabavnih intervjua s piscima i scenaristima, izvedenih na osebujan način. Naime, Emma i Peter u podkastu su glumili Lady Emmu, pustolovku kroz prostor i vrijeme i Latimera, njenog sposobnog batlera s blagom tendencijom pokušavanja ubijanja gostiju podkasta. Svaki intervju – s pravim osobama i u potpunosti ozbiljan, naravno – odvijao bi se uvijek na nekom neobičnom mjestu; u podmornici, u orbiti Zemlje, u tajnom skrovištu usred vulkana. Pričalo bi se o najnovijoj knjizi gosta, ali i o pisanju te drugim stvarima iz života. Ako vas na kupovinu nečije knjige ili stripa može ponukati ne samo opis radnje, već i ako vam autor ostavi dojam da je zabavna, zanimljiva i simpatična osoba, onda će vam Tea&Jeopardy svakako podebljati popis za kupovinu.

A sad, preporuke audio drama. Ova je godina takva kakva jeste pa vam možda treba malo smijeha i zabave. Stoga evo nekoliko komedija, ponekad u kombinaciji s raznim drugim žanrovima.

Za početak, nešto što kombinira komediju s prethodnom temom: Dead Authors Podcast, improvizacijska komedija u kojoj H. G. Wells intervjuira poznate pokojnike, od Roalda Dahla do Philipa K. Dicka.

Deck the Halls (with Matrimony!) je komedija o zaručnicima koji planiraju veliko vjenčanje. Puno vrckavog dijaloga, blago pomaknutih likova i klasičnih, ali dobro izvedenih sitcom situacija. Ako volite komedije s dobrom karakterizacijom likova, svakako bacite uho.

Znate li da se tehnički može ukrasti Internet? Ne vjerujete? Big Data će vam pokazati kako, a usput vas obrazovati o, između ostalog, online sigurnosti, radu kopirki i tome koliko je lakše hakirati osobu nego računalo.

Za nešto kratko i brzo, recimo da vam prikrati povratak kući kroz prometnu gužvu, preporučujem miniseriju Time:Bombs (link). Silvestrovo, policijska pirotehnička ekipa sastavljena od adrenaline junkieja i jedan neoboreni rekord. Dinamično, apsurdno, a opet nekako i zamislivo.

A ako vožnja potraje duže ili volite da komedije imaju nadnaravni element, isprobajte The Details, čiji glavni lik dolazi na razgovor za posao koji, no, nije onaj koji je očekivao. Komedija za sve koji vole priče o ugovorima s vragom.

Volite britanski humor? Wooden Overcoats, sitcom o dva suparnička pogrebna poduzeća na otočiću ispred obale Ujedinjenog Kraljevstva svakako zaslužuje vašu pažnju.

A ako vas zanima satira britanske politike, dajte šansu Capital, o Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem je referendumom vraćena smrtna kazna i o timu državnih službenika zaduženih za prvo smaknuće.

Rado biste nešto fantasyasto? Probajte Alba Salix, Royal Physician, o ciničnoj vještici koja skrbi o zdravlju čitavog kraljevstva i njenim osebujnim pomagačima.

I to je to za ovaj put. Nadam se da ćete baciti uho na barem neke od prijedloga i da će vam se isti svidjeti. A ako ne, bez brige, siguran sam da će se u sljedećim prilozima naći nešto baš i za vas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: