Slavenski (anti)junaci: natječaj za priče i stripove

Morina kutija se otvara, ali iz nje ne izlaze pipci, nego natječaj za 5. broj našeg online časopisa za spekulativnu fikciju! Kao što možda znate, idući nam je ljetni broj. I, kao i inače, primamo priče i stripove u žanrovima spekulativne fikcije na otvorenu temu i posebnu temu broja, jednu jako vruću. Oni koji su popratili i pogledali našu live promociju 4. broja već znaju što vam se sprema. Ova je tema došla prirodno kao nastavak na diskusiju kako dobivamo izrazito tužne, depresivne, melankolične i mračne priče opresivnih atmosfera i kako je to nešto što se može vidjeti među slavenskim autorima. (Ništa od toga nije loše, da se razumijemo! Samo je bilo zanimljivo to uočiti.)

Tako smo došli do ove nove teme.  Odabrali smo stav s kojim smo se znali kroz godine sresti, kako između redaka u prozi, tako i u stvarnosti: “Slaveni ne vjeruju u junake”.

Slaveni svakako imaju narodnih junaka na bacanje, kako od starine, tako i u novije doba, ali očito smo nešto krivo radili kad su isti ostavili takav opći dojam među narodom… Možda nam vi možete reći što smo i gdje točno zeznuli? Šaljite nam fantastične priče i likove inspirirane slavenskim junaštvom (ili manjkom istog), smještene u prošlost, sadašnjost ili budućnost; na ovom ili nekom drugom planetu! Tema je otvorena za interpretaciju kako god vi ovu rečenicu doživjeli.

Osim preispitivanja slavenskog (anti)junaštva, kao i inače, možete nam slati i svoje priče i stripove na otvorenu temu – na engleskom, hrvatskom i jezicima s kojih se ne prevodi. Bitno nam je samo da pripadaju nekome od žanrova spekulativne fikcije, fantastike, znanstvene fantastike, horrora i svega između, uključujući i magični realizam. Ne prihvaćamo fanfiction i poeziju te tekstove i stripove koji su već ranije bili negdje objavljeni na jeziku na kojem ste nam ih poslali.

Što se stripova tiče, primamo radove u duljini od 1 do maksimalno 2 stranice, dovršenih priča (dakle, da nije u nastavcima). Stripovi trebaju biti prilagođeni čitanju na formatu 20.5cm širine i 27.6cm visine, u formatima JPG i PNG, u RGBu ili grayscaleu, te rezolucije minimalno 300dpi. Sva ostala pravila vrijede kao i za priče (može biti na jezicima koje smo istaknuli, kao i neverbalni strip, kratka biografija autora treba biti uključena uz strip i šalje se na istu mail adresu).

Duljina priča koje ćemo primati je od 100 riječi (drabble) do 40 000 riječi (novela). Svoje priče i kratku biografiju u trećem licu pošaljite nam na morinakutija@gmail.com, u .docx ili .odt formatu, font Times New Roman, veličina 12, zaključno do 2. svibnja 2023. u 23:59.

Molimo da uzmete u obzir da nismo zainteresirani za AI generirane slike i tekstove ili radove nastale uz pomoć takvih programa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: