Hrvatske nominacije za ESFS nagrade

Izašle su nominacije za ESFS nagrade (u organizaciji European Science Fiction Society), koje se dodjeljuju na godišnjim Euroconima, za najbolja djela i uspjehe u spekulativnoj fikciji u raznim kategorijama i medijima. Ovogodišnje nagrade dodijelit će se na Euroconu  Konflikt u Uppsali, Švedskoj, 10. lipnja. Nominacije su po državama, a ovo su osobe koje se bore za čast i slavu Hrvatske na karti europskog esefa. Vidjet ćete neka poznata imena. 😉

Za 2023 Achievements Awards (koji se dodjeljuju za specifično djelo ili rad između prethodnog i ovogodišnjeg Eurocona), iz Hrvatske:

  • nominaciju za najbolje likovno djelo dobila je Katarina Šumski za naslovnicu zbirke BIO Jednom Jedan PUNK, sferakonsku zbirku kratkih priča 2022. Ova je zbirka imala temu “biopunk” i rad Katarine Šumski prikladno je provokativan i uznemirujući za ovaj žanr koji se fokusira na mračne strane biotehnologije.
  • za najbolje književno djelo nominacija ide našoj Antoniji Mežnarić za novelu It Eats Us From the Inside. Ova sf horor novela donosi tihu jezu i ekološku katastrofu, komplicirane obiteljske odnose i klaustrofobične hrvatske sredine, a inspirirana je folklorom velebitskog podgorja.
  • nominaciju za najbolji fanzin dobio je Svemirski brod, broj 14. Ovaj tiskani fanzin SF skupine ORION iz Slavonskog Broda pokriva razne teme poput događanja u hrvatskom fandomu, književnosti, filmova, astronomije i ostalih znanosti. 
  • i na kraju, naš podcast o pisanju, objavljivanju i spekulativnoj fikciji Mora FM nominiran je u kategoriji najbolje internetske publikacije. Podcast je nedavno završio emitiranje druge sezone i u maloj smo pauzi prije nego nastavimo objavljivati treću sezonu preko ljeta, pravo vrijeme nadoknaditi zaostatke.

Za 2023 Hall of Fame Awards (koje se dodjeljuju za ukupan dosadašnji rad) Hrvatsku predstavljaju:

  • nominacija za najboljeg umjetnika koja ide Korini Hunjak, izuzetno talentiranom ilustratoru i strip umjetniku. Njihove radove možete naći ne samo po raznim zbirkama stripova i naslovnicama knjiga već i ovogodišnjem sferakonskom plakatu. Za ostale radove i da otkrijete tko je Korina Hunjak bacite pogled ovdje.
  • nominacija za najboljeg pisca išla je pokojnoj Tatjani Jambrišak. Ova autorica i prevoditeljica jedno je od utjecajnih imena kako hrvatske spekulativne fikcije u književnosti, tako i hrvatskog fandoma. Njene priče i poezija imaju za sobom nekoliko književnih nagrada. Više o Tatjani Jambrišak možete pročitati ovdje.
  • nominaciju za najbolji časopis dobila je upravo Morina kutija na kojoj se i nalazi ova vijest. Mi smo online časopis za spekulativnu fikciju, trenutno su nam četiri broja dostupna za čitanje, potpuno besplatno, te ih možete skinuti ili izravno s naše stranice ili s platforme Smashwords. A ako želite da vaša priča ili strip budu objavljeni u 5. broju, bacite pogled na naš aktualni natječaj (rok 2. 5.).
  • za najboljeg prevoditelja nominacija je išla Adrianu Cvitanoviću. Adrian Cvitanović preveo je stotinjak tekstova s poljskog na hrvatski te je zaslužan za približavanje poljske spekulativne fikcije suvremenoj hrvatskoj publici. Za detalje o prijevodima bacite pogled ovdje.

Naposljetku, za 2023 Chrysalis Awards za poticanje mladih talenata u spekulativnoj fikciji u Hrvatskoj nominirana je Lea Katarina Gobec. Osim što je izuzetno talentirana ilustratorica, čije radove možete pogledati na njenom Instagram profilu @sintarija, njene kratke priče našle su se u Morinoj kutiji (3. i 4. broju), a piše i recenzije knjiga koje možete pročitati na njenom blogu ili Instagram profilu @carica__fikus. Stoga brzo popratite njene profile i potražite je na štandovima konova da podržite rad mladih umjetnika.

Ovo su, dakle, hrvatski favoriti, a ako želite vidjeti sve nominacije u svim kategorijama ostalih država bacite pogled ovdje.

Sretno svima!


Mali podsjetnik da samo trenutno u procesu istraživanja čitanja i općeg interesa za hrvatsku spekulativu fikciju. Ako još niste bili bismo jako zahvalni da ispunite ovu kratku anketu (u trajanju desetak minuta). Hvala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: